top of page

Lupta din mintea ta

În mintea fiecărui om (inclusiv a ta),

există o luptă pentru un microfon.

Acest microfon e foarte important,

pentru că ceea ce se spune la microfon și mai ales

care e ultimul cuvânt la acest microfon,

e ceea ce tu ajungi să faci.

 

Așadar, există două forțe care se luptă constant, pentru a pune mâna pe microfonul tău interior:

CREIERUL SUPRAVIEȚUITOR

Lupta din creieri - mic cu text.png

CREIERUL PQ

 • Care este cel mai aprig dușman al tău.

 • Poate genera successul, dar nu fericirea.

 • Activează trunchiul cerebral, sistemul limbic și părți ale emisferei stângi.

 • Produce cortizol și adrenalină, activând stări de supraviețuire de Fight-Flight-Freeze-Fawn (FFFF)

 • Te motivează prin emoții negative precum: frică, stres, teamă, vină, rușine, invidie, etc.

 • E reprezentat de cei 10 Sabotori:

  • Judecătorul

  • Cei 9 Sabotori Complici

 • Care este cel mai bun prieten al tău.

 • Generează succesul cel mai mare si fericirea susținută.

 • Activează mijlocul cortexului prefrontal și părți ale emisferei drepte.

 • Produce hormoni ai fericirii.

 • Te motivează prin emoții pozitive, precum empatia, curiozitatea, creativitatea, pasiunea etc.

 • E reprezentat de Înțelept, cu cele:

  • 5 Puteri 

  • 3 tipuri de Daruri 

Ai Sabotori?

Întrebarea nu e dacă ai Sabotori, pentru că toți avem Sabotori.

Întrebarea e: "pe care îi ai și cât de puternici sunt?"

 

CE SUNT SABOTORII?

Sabotorii sunt mecanisme de apărare din copilărie.

Așa cum un cavaler nu e armura lui,

nici tu nu ești Sabotorii tăi, ci doar ai Sabotori,

pe care poți învăță să îi dai jos, precum face și cavalerul cu armura sa.

Image by British Library
Saboteur - Judge.png

 

JUDECĂTORUL

În primul rând, ai un Judecător. Toți îl avem.

Judecătorul este șeful Sabotorilor și el îi "racolează" pe ceilalți Sabotori, convingându-i să vorbească la microfonul tău interior. 

Judecătorul are 3 moduri de se manifesta:
1. Judecă sinele - adică e acel critic interior
2. Judecă pe ceilalti - adică îi critică pe ceilalți, în loc să îi aprecieze, comparându-i și punându-le etichete
3. Judecă circumstanțele - adică critică situația actuală, găsind tot felul de scuze pentru care nu poți fii fericit în prezent, cu ceea ce ai

 

SABOTORII COMPLICI

Fiecare om are propria sa combinație de Sabotori Complici.

Ca să afli care este top-ul Sabotorilor tăi Complici, te invit să faci Testul Sabotorilor (durează 5 minute și vei primi rezultatele pe mail)

Sabotorii iau calitățile tale cele mai mari și le folosesc în exces, transformându-le în cele mai mari defecte ale tale, și astfel întorcându-le împotriva ta.

Program PQ - Accomplice Saboteurs.png
Saboteur - Avoider.png

AVOIDER

Avoiderul te face să te concentrezi doar pe lucrurile plăcute și frumoase, evitând situațiile neplăcute, conflictele sau taskurile grele de făcut.

Avoiderul îți spune la microfonul interior: "Nu lăsa pe mâine ce poți face azi, lasă pe poimâine că poate nu mai trebuie"

Doar că dacă ignori lucruri, ele nu dispar. E ca și când le ascunzi într-un dulap și pe zi ce trece se adună din ce în ce mai multe în dulap, până când într-o zi deschizi dulapul să mai ascunzi ceva și cad toate peste tine și nu le mai poți pune înapoi.

Saboteur - Controller.png

CONTROLLER

Controllerul este acel Sabotor care vrea ca lucrurile să se întâmple exact așa cum zice el, indiferent de părerile celorlalți.

Controllerul îți spune la microfonul interior: "Dacă nu ai control, înseamnă că ești controlat".

Doar că dacă asculți de Controller și ajungi să faci lucrurile exact cum zice el, fără să ții cont de părerile și nevoile celorlalți, e posibil să te trezești că ai reușit să faci ce voiai, dar ai rămas singur sau pur și simplu oamenii te evită, pentru că nu mai vor să colaboreze cu tine.

Saboteur - Hyper-Achiever.png

HYPER-ACHIVER

Hyper-Achiverul te face să crezi că viața este despre rezultate, de aceea te pune să muncești de zor, ca astfel, să te simți respectat și apreciat.

Hyper-Achiverul îți spune la microfonul interior "Trebuie să fiu cel mai bun" sau "Pot face orice"

Problema e că deși ai rezultate și fericire pe moment, fericirea nu ține prea mult.

Iar ritmul necesar pentru a ține pasul cu aceste realizări nu este sustenabil pe termen lung, adunând nu doar realizări, ci multă oboseală și care te poate duce în pragul epuizării.

Saboteur - Hyper-Rational.png

HYPER-RATIONAL

Hyper-Rationalul este acel Sabotor care vrea să explice totul prin perspectiva rațiunii, inclusiv relațiile inter-umane.

Hyper-Rationalul îți spune la microfonul interior "Dacă ceva nu poate fi explicat prin gândirea ratională, este o prostie."

Doar că anumite lucruri nu pot fi explicate sau rezolvate prin rațiune - cum ar fi relațiile interumane. Acolo e nevoie de un cu totul alt instrument decât rațiunea, și anume empatia. E bună și rațiunea, dar să vrei să o folosești când nu e de fapt utilă e ca și când ai vrea să pictezi un tablou folosind un ciocan. E bun ciocanul pentru meșterit, dar nu pentru pictat.

Saboteur - Hyper-Vigilant.png

HYPER-VIGILANT

Hyper-Vigilant-ul este acel Sabotor cu drobul de sare, care te face să fii într-o stare de vigilentă continuă, gândindu-te mereu la ce pericole ar putea apărea și ce s-ar putea întâmpla rău.

Hyper-Vigilantul îți spune la microfonul interior: "Dacă se întâmplă ceva rău? Trebuie să fiu mereu în gardă"

Dacă trăiești într-o constantă așteptare a unui pericol iminent (care poate nici nu e de fapt chiar așa de real sau de mare pe cât îl crezi a fi), de fapt doar te agiți foarte mult și îți consumi energia la maxim, stând mereu în gardă și epuizându-te.

Saboteur - Pleaser.png

PLEASER

 Pleaser-ul este acel Sabotor care vrea să obțină atenție, afecțiune sau acceptare de la ceilalți, ajutându-i, salvându-i, făcându-le pe plac sau fâcându-i să se simtă bine

Pleaserul îți spune la microfonul interior: "Ceilalți sunt mai importanți" sau "Fac toate astea fără nici o așteptare să primesc înapoi ceva. Am trăi într-o lume mai bună dacă toți am face așa"

Pleaserul te face să fii atât de concentrat pe nevoile celorlalți încât faci multe lucruri detrimentul propriilor tale nevoi și dorințe, lucru care pe termen lung te face să simți frustrat și ostil față de cei "nerecunoscători". Când de fapt, e nevoie ca tu să ai grijă si de tine.

Saboteur - Restless.png

RESTLESS

Restless-ul este acel Sabotor care e constant agitat, mereu în căutare de ceva mai entuziasmant, în următoarea activitate. Este mereu ocupat cu multe lucruri în același timp, crede că este multi-tasking și dacă ar putea avea 7 mâini și 3 capete, tot nu i-ar fi suficient ca să se bucure de momentul prezent.

Restlessul îți spune la microfonul interior:"Viața e prea scurtă, trebuie trăită din plin: trebuie să fac și asta, și asta, și asta."

Multi-taskingul este un mit. În realitate, nu putem face 2 lucruri în același timp, ci învățăm cum să facem schimbarea dintre cele 2 activități cât mai repede. Dar acest lucru este obositor și dacă ești într-o continuă fugă după "următoarea chestie mai faină", în loc să te bucuri de viață, doar vei aduna multă oboseală și vei ajunge epuizat.

Saboteur - Stickler.png

STICKER

Stickler-ul este acel Sabotor care vrea ca totul să fie perfect, organizat și în perfectă ordine. El vrea să te facă să crezi că există doar "corect" și "greșit" și că dacă știi că sunt șanse să nu îți iasă ceva perfect, mai bine nici nu te apuci.

Sticklerul îți spune la microfonul interior "Totul trebuie să iasă perfect" sau "Dacă nu iese perfect, nici nu are sens să mă apuc"

Perfecțiunea nu există, este un standard imposibil de atins, care aduce frustrare atât pentru cel care vrea să facă lucrurile perfecte, cât și pentru cei din jurul acestuia. Si în plus, uneori, riști să nu te apuci de ceva pentru "nu va ieși perfect", când de fapt, ar putea iesi foarte bine, dar nu faci nici măcar primul pas în acea direcție, de teamă că nu va fi perfect.

Saboteur - Victim.png

VICTIM

Victima este acel Sabotor care vrea să atragă atenție și afecțiune fiind extrem de emoțională și temperamentală. Se concentrează foarte mult pe sentimentele interioare, în special cele negative și poate ajunge ușor în postura de martir, care s-a sacrificat pentru ceilalți și nu e apreciat.

Victima îți spune la microfonul interior: "Doar mie mi se întâmplă lucruri groaznice".

Victima te face să te plângi constant, chiar dacă situațiile nu sunt chiar așa de dificile, te va face să le descrii ca fiind dificile, și să vezi doar nedreptățile care ți se întâmplă, în loc să vezi imaginea de ansamblu, "cu bune și cu rele". În plus, ceilalți devin frustrați și pot începe să te evite, pentru că orice ar face să te simți mai bine, tot te plângi

Care e alternativa?

 

Când aveai o minte de copil și un corp de copil,

te-ai descurcat cu ce ai avut la îndemână pentru a trece de provocările vieții și astfel au apărut Sabotorii în viața ta.

Între timp, tu ai devenit adult,

mintea ta e mult mai dezvoltată, și corpul tău e mult mai puternic, dar ai rămas cu vechile obiceiuri, care nu te mai ajută, ci chiar te încurcă. 

 

Precum un ghips pe care nu l-ai mai dat jos de pe picior de când erai copil, când te-ai rănit la picior, deși osul s-a refăcut între timp, tu nu ai dat încă jos ghipsul.

 

A venit momentul să dai jos ghipsul de pe picior și să mergi ca un adult.

A venit momentul să înveți funcționalități noi ale minții tale de adult

și să transformi mintea ta în cel mai mare prieten al tău!

Programul de 7 săptămâni 
de Gimnastică Mentală

Este un program online, intensiv și practic, cu challenge-uri zilnice,

în care eu te susțin, ca PQ Coach,

pentru a învăța cum să îți folosești mintea ca pe el mai bun prieten al tău

și astfel, să devii o prioritate în propria ta viață.

DSC_8675.jpg

Ce este Gimnastica Mentală?

Gimnastica Mentală este

programul de dezvoltare personală pe care îl ofer eu, ca PQ Coach,

îmbinând sistemul PQ® cu experientă mea de Coach NLP.

Este o călătorie intensivă si practică, care se desfășoară pe parcursul

a 7 săptămâni și în care

îți sunt alături zi de zi.

 

Această călătorie nu o vei face singur, ci împreună cu membrii Pod-ului (grupului) tău, pentru că așa cum zice un proverb african:"Dacă vrei să ajungi repede, mergi singur. Dacă vrei să ajungi departe, mergi împreună". Împreună creștem mai mult decât separat.

PQ.png

Ce este Sistemul PQ?

Conceptele de Inteligență Pozitivă și PQ® au fost inventate lui Shirzad Chamine (psiholog, doctor în neurostiințe, fost CEO al CTI, actual profesor la Universitatea Stanford) și are la bază un studiu făcut cu 500 000 de participanți din 50 de țări.

Inteligența Pozitivă se bazează pe descoperiri recente din 4 domenii actuale, în plină dezvoltare: Neuroștiința, Psihologia Cognitiv-Comportamentală, Psihologia Pozitivă și Știința Performanței.

Sistemul de operare PQ este simplu și ușor de folosit, și îți aduce nu doar succes în viață, ci și fericire. Acest sistem este aplicabil atât în viața personală, cât și în cea profesională, învățându-te cum să muți puterea minții tale din mâinile Sabotorilor tăi, în mâinile Înțeleptului tău interior.

Brain Sketch

Ce legătură are cu mintea?

La baza Inteligenței Pozitive stă convingerea că mintea ta este cel mai bun prieten, dar și cel mai aprig dușman al tău.

 

Astfel, Inteligenta Pozitivă reprezintă abilitatea de a-ți folosi mintea mai degrabă într-un mod pozitiv (ajutându-te, ca un prieten), decât într-unul negativ (stresându-te, îngrijorându-te sau fiind nervos).

 

PQ® reprezintă Coeficientul Inteligenţei Pozitive, adică procentul de timp în care stai mai degrabă în emoții pozitive și constructive, decât în emoții negative.

Cum îți dezvolți mintea?

Pentru a dezvolta Creierul PQ® este nevoie de doar 3 mușchi:

Interceptarea Sabotorilor

Adică să identifici când Sabotorii vorbesc la microfonul tău interior.

 

Tot ce trebuie să faci este să îți dai seama când vorbesc și să etichetezi acele gânduri, spunând, de exemplu: „Judecătorul meu iar spune că nu e bine” / „Iar a apărut hyper-achieverul”

Întărirea
Înțeleptului

Adică să îți asumi Perspectiva Înțeleptului, că orice situație poate fi transformată într-un dar sau o oportunitate

Folosind cele 5 Puteri ale Înțeleptului (Empatia, Explorarea, Inovația, Orientarea și Activarea) să găsești darul din situația respectivă.

Focusarea
Atenției

Ani de zile, mușchii Creierului tău Supraviețuitor au focusat atenția ta spre gânduri nefolositoare. Acum, prin exerciții simple repetate (PQ® Reps), vei antrena și mușchii Creierului PQ®, pentru a începe să alegi conștient unde vrei să se ducă atenția ta când apar situații provocatoare.

 

Fiecare dintre acești mușchi poate fi „lucrat” separat, ca și când ai merge la sală și ai antrena spatele, brațele și picioarele. Ei sunt complementari și se susțin reciproc, în dezvoltarea Creierului PQ®.

Perspectiva Înțeleptului

"Orice situație sau circumstanță 

poate fi transformată

într-un dar sau o oportunitate." 

sage-circle.png

Darurile pot fi de 3 feluri:

Darul Cunoașterii

Ce cunoștințe am nevoie să descopăr pentru a îmbunătăți / rezolva situația?

Darul Puterii

Ce putere interioară am nevoie să dezvolt pentru a îmbunătăți / rezolva situația?

Darul Inspirației

Ce acțiune plină de inspirație aș putea face acum, care să îmi aducă mai multe beneficii decât situația?

Puterile Înțeleptului

Sage - Emphatize.png

Empatia

E acea putere a Înțeleptului de care ai nevoie atunci când ai emoții puternice sau resurse puține. Poate fi empatie către propria persoană sau alții.

Sage - Explore.png

Explorarea

E acea putere a Înțeleptului de care ai nevoie pentru a descoperi (cu curiozitate și lăsând deoparte așteptările) detaliile unei situații, înainte de a lua o decizie.

Sage - Innovate.png

Inovația

E acea putere a Înțeleptului de care ai nevoie atunci când toate lucrurile pe care le-ai încercat, nu mai funcționează. Ai nevoie de ceva cu totul nou.

Sage - Orientation.png

Alinierea

E acea putere a Înțeleptului de care ai nevoie atunci când vrei să te aliniezi cu busola ta interioară (valorile tale / ce e important pt tine) 

Sage - Activate.png

Activarea

E acea putere a Înțeleptului de care ai nevoie atunci când vrei să treci la fapte și la acțiuni concrete, indiferent de ce Sabotori vor să te împiedice.

Programul de 7 săptămâni
de Gimnastică Mentală

Este o călătorie de 7 săptămâni, în care îți sunt alături, ca PQ Coach,

și în cadrul programului vom avea:

PQ® App 

O aplicație pe Android/iOS (în limba engleză), în care vor fi disponibile:

 • Practica zilnică (15 min / zi)

 • Câte 1 video / săptămână, în care Shirzad detaliază tematica săptămânii (1h) 

 • Cartea Positive Intelligence

PQ® Pod Chat

Un grup pe WhatsApp, cu mine (Nadia, PQ Coach) și colegii tăi de grupă (Pod), în care

 • Ne creem un mediu sigur și încurajator

 • Împărtășim din experiență

 • Facem zilnic un check-in scurt

PQ® Pod Meeting

O dată pe săptămână, luni seara, facem un meeting de 90 de minute, pe Zoom, în care discutăm:

 • Despre cum a fost săptămâna precedentă

 • Ne pregătim pentru săptămâna care urmează.


Cum arată o săptămână din program?

 • Programul începe mereu într-o zi de sâmbătă și durează 7 săptămâni.

 • Structura fiecărei săptămâni este aceeasi:

  • Sâmbătă devine disponibil un video de 1 oră, cu Shirzad, în care povestește despre tema săptămânii care urmează. Ai la dispoziție de sâmbătă dimineață până luni seară să parcurgi acest video.

  • Lunea devine disponibil un Weekly Reflection (5 min) despre săptămâna trecută și avem Pod Meeting pe Zoom​

  • De marți până vineri (inclusiv), vei avea 4 challenge-uri zilnice (în total 12-15 min/zi)

 • Un exemplu de săptămână:​

Sapt.png


Care sunt tematicile din program?

Program.png

Contactează-mă pentru a te înscrie
la următoarea grupă

Mulțumesc pentru mesaj

bottom of page